De Blonde d’Aquitaine is -zoals de naam het al doet vermoeden – van oorsprong afkomstig uit de regio Aquitanië in zuidwest Frankrijk. Oorspronkelijk werden de dieren, die in vergelijking met andere rassen zeer groot zijn – een koe kan makkelijk een schofthoogte van 160 cm en een stier zelfs 170 cm bereiken – gekweekt als werkdier. Pas later werd het ras ook gehouden voor zijn uitstekende vleeskwaliteit.
De dieren zijn makkelijk te herkennen aan hun vacht die varieert van licht naar donkerder tarwekleur. Het zijn mooie, grote en elegant ogende dieren. De kalveren zijn typisch rank en slank gebouwd waardoor het kalven makkelijk verloopt. Zo worden de meeste kalveren op natuurlijke manier geboren zonder ingrijpen van de mens en brengen de moeders de kalfjes op in een kudde totdat die ongeveer 6 maanden oud zijn. Dit levert sterke en gezonde dieren op die weinig gevoelig zijn voor ziekten.
Het vlees van een Blonde d’Aquitaine is fijn van structuur, bijzonder mals door het intermusculair vet, dieprood van kleur en zeer smaakvol. Bovendien is het vlees laag aan cholesterol. Door al deze eigenschappen is het bijzonder geliefd bij de fijnproever en gewild door de betere restaurants.